logo Almet\
Dancers in Red

 

 

 

 

 

Forjarea

Forjarea este termenul pentru deformarea metalului folosind forțe de compresiune. Forjarea la rece este realizată la temperatura camerei sau la o temperatură apropiată de cea a camerei. Forjarea la căldură extremă se realizează la temperaturi înalte, care fac metalul mai ușor de deformat fără să se ajungă la ruperea (distrugerea) lui. Forjarea la cald se realizează la temperaturi între temperatura camerei și temperaturi înalte de forjare. Piesele forjate pot fi clasificate după mărime de la 2 cm până la 170 tone pe metru. Piesele forjate necesită prelucrare în continuare pentru a se obține piesa finită.

Forjare se face in doua feluri: forjare in matrita si forjare libera.

Metalul prelucrat prin forjare este mai rezistent decât cel obținut prin turnare sau cel din piesele prelucrate pe mașini unelte. Aceasta se datorează curgerii grăunților în urma forjării. Pe măsură ce metalul este presat (lovit), grăunții se deformează și urmăresc forma piesei, astfel încât aceștia își pastrează continuitatea în secțiune. Unele tehnologii moderne beneficiază de avantajul acestui raport mare între rezistență-sarcină.

Multe metale sunt forjate la cald, dar fierul și aliajele feroase sunt aproape întotdeauna forjate la căldură extremă. Aceasta din două motive: dacă vor fi tratate termic prin călire, materialele dure ca fierul și oțelul ar deveni

 

extrem de greu prelucrabile, în al doilea rând oțelul poate fi durificat prin alte mijloace decât prelucrarea la cald, astfel încât este mai economică forjarea la cald față de tratamentul termic. Aliajele care sunt pretabile la călirea prin precipitare, precum majoritatea aliajelor de aluminiu și titan, pot fi, de asemenea, forjate la cald în loc să fie tratate termic. Celelalte materiale trebuie să fie durificate pirntr-un proces propriu de forjare.

 

 

Almet SRL
Drumul Cetatii, Nr. 81, Bistrita
BN, Romania
Telefon/Fax: 0263 233 815
Telefon: 0263 238 058
Email: muntean@almetbn.ro
Coordonate GPS: 47.130184; 24.480200
ACASA | DOMENII ACTIVITATE | CERTIFICARI | PRODUSE | CONTACT
Copyright 2013 Almet SRL, Bistrita. Toate drepturile rezervate.